Quickscan flora en fauna

Meer weten
Quickscan flora en fauna

Wat is een quickscan flora en fauna?

Een quickscan flora en fauna is een verkennend onderzoek dat wordt uitgevoerd om inzicht te krijgen in de mogelijke aanwezigheid van beschermde dier- en plantensoorten in een bepaald gebied. Dit type onderzoek is cruciaal bij het plannen van bouw-, sloop- of ontwikkelingsprojecten. De quickscan biedt een overzicht van de potentieel aanwezige soorten op basis van literatuuronderzoek, veldbezoeken en ecologische kennis. Het is een eerste stap in het proces om te beoordelen of er aanvullend onderzoek nodig is en welke maatregelen genomen moeten worden om aan de wetgeving te voldoen.

Het belang van het uitvoeren van een quickscan flora en fauna

Waarom een quickscan flora en fauna

Het uitvoeren van een quickscan flora en fauna is van groot belang om te voldoen aan de Nederlandse wetgeving op het gebied van natuurbehoud, zoals de Omgevingswet en aanvullingswet Natuur. Deze wetgeving vereist dat projectontwikkelaars en -beheerders rekening houden met beschermde soorten en hun habitat. Een quickscan helpt bij het vroegtijdig identificeren van mogelijke ecologische belemmeringen, waardoor tijdige aanpassingen in plannen mogelijk zijn om negatieve effecten op de natuur te voorkomen of te minimaliseren.

Wanneer een quickscan flora en fauna

Een quickscan flora en fauna is aan te raden in de voorbereidende fase van elk project dat potentieel invloed kan hebben op beschermde soorten of hun leefgebied. Dit omvat een breed scala aan projecten, zoals bouw-, infrastructuur-, sloop- of herinrichtingsprojecten. Het uitvoeren van een quickscan in een vroeg stadium zorgt ervoor dat er voldoende tijd is om eventuele vereiste vervolgstappen te ondernemen. Dit ook omdat er onderzoeken zijn die uitgevoerd worden in bepaalde jaargetijden.

Wat is de geldigheidsduur van een flora en fauna onderzoek

De geldigheidsduur van een quickscan flora en fauna is niet wettelijk vastgelegd, maar over het algemeen wordt aangenomen dat de resultaten van het onderzoek 3 jaar relevant blijven (dit is een richtlijn en ligt niet wettelijk vast). Deze termijn hangt af van verschillende factoren, waaronder de dynamiek van het onderzochte ecosysteem en eventuele veranderingen in het gebied of de wetgeving. Het is cruciaal om rekening te houden met seizoensgebonden variaties in de aanwezigheid van flora en fauna, aangezien sommige soorten alleen in bepaalde seizoenen aanwezig of detecteerbaar zijn.

Indien er significante veranderingen in het gebied plaats vinden of als er een aanzienlijke tijdspanne is verstreken sinds de laatste quickscan, kan het noodzakelijk zijn om een nieuw onderzoek uit te voeren om de huidige ecologische situatie nauwkeurig te beoordelen en ervoor te zorgen dat de projectplanning up-to-date en conform de huidige ecologische realiteit en wetgeving is.

Gevolgen van een quickscan flora en fauna

Nader soorten onderzoek

Indien uit de quickscan blijkt dat er potentieel beschermde soorten aanwezig zijn, kan er een nader soorten onderzoek vereist zijn. Dit diepgaande onderzoek richt zich specifiek op het vaststellen van de aanwezigheid van bepaalde soorten en het bepalen van hun populatiegrootte, verspreiding en gedrag binnen het plangebied. De resultaten van dit onderzoek zijn essentieel voor het ontwikkelen van effectieve beschermings- en mitigatiemaatregelen.

Activiteitenplan

Op basis van de resultaten en eventueel nader onderzoek, kan een activiteitenplan worden opgesteld. Dit plan omvat maatregelen om de impact van het project op de aangetroffen flora en fauna te minimaliseren. Het kan bijvoorbeeld tijdelijke verplaatsing van soorten, het creëren van een alternatieve habitat of specifieke werkprotocollen om verstoring te beperken, inhouden.

Aanvraag vergunningen

Als uit de quickscan en het nader onderzoek blijkt dat het project significante impact kan hebben op beschermde soorten, kan het noodzakelijk zijn om één of meerdere natuurwetgeving gerelateerde vergunningen aan te vragen. Deze vergunningen zijn bedoeld om te waarborgen dat het project in overeenstemming is met de nationale en internationale wet- en regelgeving ter bescherming van biodiversiteit.

In de complexe interactie tussen ontwikkeling en natuurbehoud speelt de quickscan flora en fauna een cruciale rol. Het biedt een fundament voor verantwoorde projectontwikkeling, waarbij zowel economische als ecologische belangen worden gewogen en beschermd.

Onze ecologen hebben hart voor dier en plant, maar zijn ook praktisch ingesteld. Het behoud van de (populatie van) beschermde soorten en gebieden is hierbij de hoofdzaak. De route daarnaartoe kan echter op vele manieren. Wij staan achter de praktische wijze.

Meer informatie of kunnen wij jou helpen met andere ecologisch gerelateerde dienstverlening? Wij staan je graag te woord.

  • Deel deze pagina via

Meer weten?

Ben vertelt je graag meer.

Ben ten Oever

Ben ten Oever

Projectleider Ecologie