Leren bij Lycens

Interview - Ben ten Oever - Projectleider Ecologie

Het voelt goed dat ik onderdeel mocht uitmaken om Ecologie bij Lycens op te zetten. Wat ik in de afgelopen periode heb mogen leren? En hoe mijn gemiddelde werkdag eruit ziet? Ik vertel je graag meer!

Hoe ben je bij Lycens terecht gekomen?

Lycens kwam eigenlijk bij mij terecht. Ik was net een paar maanden klaar met school en ik had op veel plekken gesolliciteerd, maar er waren te weinig senior ecologen om junioren op te leiden. Ik ging hierdoor werken bij Stella fietsen, omdat daar een paar vrienden van mij werkten en ik geld moest verdienen. Toen ik op vakantie was kreeg ik een appje van Ewald: Lycens wilde een expertise Ecologie toe gaan voegen aan het dienstenpakket. Blijkbaar had een oud klasgenoot van mij goede verhalen verteld en is dat bij Ewald terecht gekomen. De maandag na mijn vakantie heb ik een gesprek gehad bij Lycens, die kort maar krachtig was. Vanaf toen zijn we samen bezig gegaan met het opzetten van de expertise Ecologie!

Wat maakt dat je bij Lycens blijft?

Ik heb het ontzettend naar mijn zin hier en heb een leuk team. Daarnaast voelt het goed dat ik onderdeel mocht zijn om Ecologie bij Lycens op te zetten. Ik vind het juist heel mooi om deze uitdagingen aan te gaan en dit verder uit te mogen werken met ons team!

Zonder welk item kom jij je werkdag niet door?

Ik lust wel een bakkie koffie, maar ik heb ook wel mijn laptop en werktelefoon nodig. Die rammelt ook vaak genoeg haha! Daarnaast denk ik dat misschien wel het belangrijkste is dat je met een goede motivatie en zin naar je werkt gaat, dan voelt het niet als werk. Een combinatie van meerdere items dus.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Dat is afhankelijk van de periode van het jaar. De ene keer zijn we druk bezig met het onderzoek naar vleermuizen, de andere keer naar gierzwaluwen en weer een andere keer met bijvoorbeeld marteronderzoek: onderzoeken naar vleermuizen zijn vooral ’s avonds en ’s nachts, de marterachtigen overdag en gierzwaluwen net voor zonsondergang.

In het voorjaar, de zomer en het najaar zijn we veel buiten en ’s avonds aan het werk. Overdag zijn we vaak op kantoor rapportages aan het schrijven. In de winter zijn we wat minder vaak buiten, hooguit 1 keer per week en de rest van de dagen zit je dan op kantoor.

Mijn gemiddelde werkdag verschilt dus enorm per seizoen, omdat er protocollen zijn wanneer je onderzoek mag doen naar welke diersoorten. Dit is voornamelijk in het voorplantingsseizoen, wanneer er de meeste activiteit is.

IMG 0351

Geef een tip aan een nieuwe collega

Blijf bij jezelf, wees eerlijk naar jezelf toe en probeer het maximale eruit te halen. Als het niet direct goed gaat, dan is dat niet erg! Als jij gewoon goed je best doet en ziet dat je persoonlijk groeit, voldoende leert, initiatief toont en natuurlijk binnen het team past... Dan komt het allemaal goed!

Waar ben je het meest trots op, op het gebied van werk?

Dat de afdeling Ecologie groeiende is. Ik denk dat ik daar een aandeel in heb gehad en daar ben ik eigenlijk wel erg trots op.

Wat heb je mogen leren bij Lycens?

Wat ik al kon was een vleermuizen-, huismus-, gierzwaluw- en marteronderzoek. De rest heb ik er eigenlijk allemaal bij geleerd. Denk hierbij aan het schrijven van QuickScans, het klantcontact, beginnen met acquisitie, projectleiders taken, schrijven van rapportages, beleidsstukken, bezighouden met wetten, etc. Op de opleiding leerde je dat allemaal niet zo, het was allemaal erg algemeen. De opleiding was heel breed, van dierhouderij en wildlife in binnen- en buitenland tot gedrag en voeding. Je kreeg van alles een beetje, maar dat sluit niet altijd goed aan op het werkveld.

Een tijdje geleden heb ik een cursus afgerond: Natuurbescherming niveau 4 Ruimtelijke ontwikkeling. De afronding van deze cursus was een bevestiging voor mij, dat ik mezelf al veel heb aangeleerd in mijn periode bij Lycens! Het was namelijk voor een groot deel herhaling.

Onze collega's vertellen...

Hier vertellen een aantal collega's wie ze zijn en hoe ze het ervaren om bij Lycens te werken. Een kleine doorkijk in wie we zijn en hoe we met elkaar samenwerken.