Actueel

Rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht

nieuws van 29 juni 2022

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in iedere woning op elke bouwlaag. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Vreemd eigenlijk, want brand maakt geen onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande bouw.
Door rookmelders te plaatsen worden onnodige brandveiligheidsrisico’s voorkomen.

  • Rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht

Waarom is het zo belangrijk?

De meeste slachtoffers bij brand vallen ’s nachts door het inademen van rook. Tijdens het slapen werkt je reukorgaan namelijk niet goed tot vrijwel helemaal niet. Doordat het reukorgaan niet (goed) werkt, wordt rook of brand minder snel opgemerkt. Wel werkt je gehoor perfect tijdens het slapen, waardoor rookmelders je kunnen alarmeren bij het detecteren van rook.

Hoe bevestig ik een rookmelder?

  1. Plaats de rookmelder op elke verdieping tegen het plafond;
  2. Plaats de rookmelder minimaal 50 centimeter van een muur;
  3. Plaats de rookmelder in de ruimte waar “vluchtroutes” op uitkomen, zoals in de hal, gang of bijkeuken.

Hang de rookmelders NIET in de buurt van een ventilatieopening of op een tochtige plek.

Welke melders zijn geschikt?

In principe volstaat een melder met batterijen, maar wij raden echter niet aan een goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterij na een jaar vervangen moet worden. Het is beter om een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar te nemen, dit is volgens de brandweer de maximale levensduur van een rookmelder. Daarnaast is het in grotere woningen verstandig om melders met een koppelfunctie te kiezen, dit zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm.

Voor wie nog een stap verder wil gaan; er zijn slimme rookmelders. Deze melders geven een signaal af aan een mobiele telefoon, handig voor als je niet thuis bent.

Een halfjaar geleden heeft de afdeling Brandveiligheid daarom onze collega’s voorzien van twee rookmelders. Hierdoor staan wij stil bij de nieuwe wetgeving en zijn onze collega’s beschermd tegen rook- en branduitbraken.

Meer weten?

Bob vertelt je graag meer.

Bob Achterbosch

Bob Achterbosch

Projectleider Brandveiligheid