Actueel

Met trots kunnen we vertellen dat we een nieuw certificaat behaald hebben: CS-VROO!

nieuws van 13 april 2023

Sinds afgelopen week zijn we officieel gecertificeerd voor het (vrijwillige) certificaat voor de vooronderzoeken en risicoanalyses Ontplofbare Oorlogsresten!

  • Met trots kunnen we vertellen dat we een nieuw certificaat behaald hebben: CS-VROO!

Grondroerende activiteiten kunnen risico’s met zich meebrengen. Vaak wordt niet gedacht aan risico's in het kader van Ontplofbare Oorlogsresten uit de Tweede Wereldoorlog. Om een veilige werkomgeving te realiseren, dienen opdrachtgevers een oriënterend vooronderzoek uit te laten voeren (Arbobesluit artikel 4.10). Om onze opdrachtgevers een nog completer dienstenpakket aan te bieden, heeft Lycens vorig jaar de afdeling Ontplofbare Oorlogsresten opgericht. Sinds deze maand hebben we het (vrijwillige) certificaat binnen: de CS-VROO. Op deze wijze is de kwaliteit van de oriënterende vooronderzoeken, (historische)vooronderzoeken en risicoanalyses geborgd.

De datum dat wij dit aan u mededelen is niet zomaar gekozen, want voor één van onze vestigingen is 13 april een belangrijke datum. Op 13 april 1945 begon de Slag om Groningen. De bevrijding van de stad bleek moeizaam en kenmerkte zich door de zware grondgevechten waarbij de geallieerden uiteindelijk de stad, huis voor huis en straat voor straat, wisten te veroveren. 16 april 1945 was de Slag om Groningen gestreden. Voor de stad Groningen was de bevrijding een dure prijs, niet enkel werden er 270 panden beschadigd en/of verwoest; door de gehele stad is, tot op de dag van vandaag, nog munitie te vinden.

Wilt u weten of er een kans bestaat om bij geplande grondroerende activiteiten munitie te vinden is en of uw werkzaamheden zonder risico uitgevoerd kunnen worden? Stuur ons dan geheel vrijblijvend een mail naar explosieven@lycens.nl dan kijken wij met u mee!

Meer weten?

Karen vertelt je graag meer.

Karen Slotemaker

Karen Slotemaker

Projectleider vooronderzoek ontplofbare oorlogsresten - KNA Archeoloog