Actueel

Chroom-6 is toegevoegd aan onze dienstverlening!

nieuws van 17 maart 2022

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor mogelijke blootstelling aan chroom-6 voor werknemers op hun werkplek. Chroom-6 kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens, afhankelijk van hoe men eraan wordt blootgesteld. Daarom is het belangrijk dat bij werkzaamheden zoals sloop of het uitvoeren van schilderwerk, een inventarisatie wordt gedaan om de blootstelling aan deze gevaarlijke stof uit te sluiten.

  • Chroom-6 is toegevoegd aan onze dienstverlening!

De verbindingen van chroom-6 zijn in verschillende materialen en producten terug te vinden. Zo is het veel gebruikt om oppervlakten van metalen, hout en plastics te behandelen met chroom-6 houdende primers en coatings. Daarnaast is het ook gebruikt als hechtmiddel in cement en beton, als conserveermiddel voor hout en als katalysator voor het looien en kleuren van leer. Waarom het zoveel gebruikt is? Chroom-6 beschermt tegen roestvorming en verwering van de ondergrond waarop het aangebracht is.

Eenmaal aangebracht en uitgehard is de stof niet gevaarlijk. Problemen ontstaan wanneer er werkzaamheden plaatsvinden aan het materiaal, bijvoorbeeld boren, schuren, slijpen, lassen, etc. Chroom-6 kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens, afhankelijk van hoe men eraan wordt blootgesteld. Het kan het lichaam binnendringen via luchtwegen, huid en mond. Het binnendringen van Chroom-6 kan leiden tot allergische reacties op de huid, vergiftiging door opname via de mond of kan kankerverwekkend zijn na inhalatie.

Vanuit onze opdrachtgevers wordt steeds vaker gevraagd naar de inventarisatie van chroom-6, in het verlengde van onze asbestinventarisaties. We zijn daarom onlangs gestart met het opleiden van 2 van onze (asbest) inspecteurs voor chroom-6. Op deze manier kunnen we onze klanten blijven ontzorgen en adviseren op het gebied van veiligheid en gezondheid. De theoretische en praktische opleiding is onlangs afgerond en inmiddels heeft het eerste onderzoek plaatsgevonden!

Voor nadere informatie of voor het uitvoeren van een chroom-6 inventarisatie kunt u contact opnemen met onze collega’s van de afdeling Asbest!

Meer weten?

Roger vertelt je graag meer.

Roger Hesselink

Roger Hesselink

Senior DIA (Deskundig Inventariseerder Asbest)