Lycens

Adviseren om te realiseren

Omstreden plan goederentreinen Oost-Nederland controversieel

trein
22-06-2012

De Tweede Kamer zal voorlopig geen besluit nemen over het goederenvervoer over het spoor door Oost-Nederland.

De Kamerfracties hebben besloten om het onderwerp controversieel te verklaren. 

Dit betekent dat er pas na de verkiezingen van 12 september knopen doorgehakt worden over het railtransport tussen Elst, Zutphen, Deventer en Oldenzaal.

Vervoersminister Schultz van Haegen wil een gedeelte van het goederenverkeer over de Betuwelijn via deze lijn door Oost-Nederland naar Duitsland leiden. Die plannen stuitten al op groot verzet bij bewonersgroepen, gemeenten en ook de provincies Gelderland en Overijssel. Ze vrezen allemaal grote overlast van de goederenwagons.

Tijdens een vergadering van de Vaste Kamercommissie besloot een meerderheid van de fracties om de plannen van de minister in de koelkast te stallen. "Dit is een typisch voorstel om controversieel te verklaren", zei fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie. De linkse fracties, D66 en de PVV sloten zich bij hem aan

VVD en CDA wilden wel doorgaan met de behandeling van de plannen voor het goederenvervoer. VVD-woordvoerder Aptroot zag ook wel bezwaren tegen het goederentransport door Oost-Nederland, maar die had hij graag in een overleg met de minister willen bespreken.

Bron: 
http://www.destentor.nl/regio/deventer/11124623/Omstreden-plan-goederentreinen-OostNederland-controversieel.ece